Aerial Yoga. Η εναέρια άσκηση

Aerial Yoga η εναέρια άσκηση !!! Όσοι το δοκιμάσανε είναι ενθουσιασμένοι, όσοι δεν το γνωρίζουνε πρέπει να το δοκιμάσουν επειγόντως. Τι είναι όμως το Aerial?

 Aerial Yoga  ή αλλιώς “εναέρια Yoga” , είναι στάσεις της Yoga αλλά και του pilates ,που συνδυάζονται με ακροβατικές ασκήσεις. Όλα αυτά γίνονται πάνω, κάτω αλλά και μέσα σε μια αιώρα, η οποία είναι από ένα ειδικό πανί κατάλληλο για αυτό το είδος άσκησης και τοποθετείτε στην οροφή της αίθουσας με στιβαρές βάσεις . Το πανί είναι σταθερό στην κατακόρυφο του  και ελαστικό οριζόντια. Οι αιώρες παρέχουν ασφάλεια στον ασκούμενο κατά την διάρκεια των στάσεων. Υπάρχουν συγκεκριμένες λάβες που μπορείτε να πιάσετε το πανί της αιώρας και αυτό σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια κατά την διάρκεια μιας ανεστραμμένης στάσης. Το Aerial είναι αν όχι το μοναδικό ένα από τα λίγα είδη άσκησης που προσφέρει αποσυμπίεση της Σπονδυλικής Στήλης. Σκεφτείτε μόνο το εξής, πόσες ώρες κάθεστε σε ένα γραφείο σε μια καρέκλα ή ακόμα και σε έναν καναπέ καταπονώντας την μέση σας. Με την βοήθεια λοιπόν της ανεστραμμένης στάσης ωφελεί με μοναδικό τρόπο το σώμα, καθώς αποφορτίζει τους σπονδύλους και τους δίνει «χώρο» -κάτι που δεν συμβαίνει ούτε όταν είμαστε ξαπλωμένοι. Στην ανάποδη στάση η σπονδυλική στήλη διατείνεται πλήρως και η αίσθηση είναι μοναδική! Έτσι ευθυγραμμίζεται το σώμα και βελτιώνεται η στάση του. Παράλληλα όσοι υποφέρουν από μυοσκελετικούς πόνους ανακουφίζονται αισθητά.

 

Κάποιες βασικές ερωτήσεις που σίγουρα θέλετε απαντήσεις είναι οι εξής:

Πως όμως γίνεται ένα μάθημα Aerial??

Γίνεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου είναι κρεμασμένες οι αιώρες σε σωστή απόσταση η μια από την άλλη και ακούγεται χαλαρωτική μουσική . Η διάρκεια του μαθήματος είναι μια ώρα και αποτελείτε από προθέρμανση, κύριο μέρος και αποθεραπεία. Ο ασκούμενος δεν πρέπει να φοράει φαρδιά ρούχα γιατί θα μπερδεύονται με την αιώρα κ  πρέπει να είναι χωρίς παπούτσια.

 

Ποιοι μπορούν να κάνουν μάθημα?

Σ’αυτήν την ερώτηση μόνο μια απάντηση υπάρχει: ΟΛΟΙ! Ναι πολύ καλά διαβάσατε όλοι και με απόλυτη ασφάλεια καθώς μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε επίπεδο ασκούμενου.

 

Τι Γυμνάζουμε κάνοντας Aerial?

Όλο το σώμα είναι ενεργό και δουλεύει , καθώς κρατώντας το πανί της αιώρας πρέπει να ασκήσεις δύναμη και κάποιες φορές συνδυάζει την δύναμη με την ισορροπία, που εκεί τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν!!  Σας φέρνει πιο κοντά στο όνειρο να αποκτήσετε μια καλλίγραμμη και αδύνατη σιλουέτα. Σκεφτείτε μόνο πόσο πολύ γυμνάζονται οι κοιλιακοί κάθε φορά που αιωρείστε!

 

Πως Γίνεται να ξεπεραστεί ο φόβος?

Στο Αerial yoga ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο φόβος και ο μεγαλύτερος σύμμαχος η επίγνωση και η προσοχή. Ανεβαίνοντας πάνω στην αιώρα έχετε μηδενική βαρύτητα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος στην αρχή γιατί αυτό το αίσθημα δεν το ζούμε στην καθημερινότητα μας και ότι καινούργιο μας τρομάζει. Έχοντας όμως απόλυτη συγκέντρωση σε κάθε σας κίνηση και ακούγοντας ρητά τις οδηγίες του γυμναστή σας ξεπερνάτε το στάδιο της φοβίας και βαδίζετε προς την απόλαυση!!Η πρώτη αντίδραση μπορεί να είναι κατηγορηματική (σιγά μην το κάνω εγώ αυτό) αλλά με μια δοκιμή πείθετε και ο πιο διστακτικός. Από μάθημα σε μάθημα η πρόοδος είναι εντυπωσιακή και το σημαντικότερο: ο φόβος υποχωρεί και δίνει τη θέση του στην χαρά και στην απελευθέρωση.

Όσοι λοιπόν είναι έτοιμοι να «ξεκολλήσουν » τα πόδια τους από το έδαφος και θέλουν να νιώσουν έστω και για μια ώρα την εβδομάδα ακροβάτες και να μείνουν έκπληκτοι με το  μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι δυνάμεις τους, μια αιώρα θα σας περιμένει πάντα στο Γυμναστήριο Action Cub και η Λίνα με μεγάλη χαρά θα σας ταξιδέψει στον Κόσμο του Aerial !!!

 

Λίνα Τσουτσουγιάννη

 Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δημοκριτείου Πανεπιστημίου  Θράκης. Aerial Instructor της AF Studies.